Νέες Ταινίες:

45m2

45 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ

του Στράτου Τζίτζη
με τους Έφη Λογγίνου, Ράνια Οικονομίδου, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Αντίνοο Αλμπάνη


Υπόθεση:
Η σχέση χρήματος - ελευθερίας μέσα από τα μάτια μιας 23χρονης είναι η θεματική της εξαιρετικά επίκαιρης, λόγω της οικονομικής κρίσης, νέας ταινίας του Στράτου Τζίτζη. Στη σημερινή εποχή οικονομικής ανασφάλειας, όπου οι νέοι δεν τολμούν να αποχωριστούν το πατρικό τους, η Χριστίνα, που εργάζεται ως πωλήτρια στο Κολωνάκι, αποφασίζει να πιάσει σπίτι μόνη, για να βρει τον εαυτό της, μακριά από την υπερπροστατευτική φροντίδα της μητέρας της και τις παρέες της από το Λύκειο που πλέον της φαίνονται λίγες και χωρίς προοπτική. Υπερβαίνοντας τις οικονομικές δυνατότητες που της προσφέρει ο μισθός της πωλήτριας, νοικιάζει ένα διαμέρισμα 45 τετραγωνικών σε τιμή ευκαιρίας κάπου στην Αχαρνών, σε μια περιοχή απλησίαστη από Έλληνες, γεμάτη από ξένους. Νιώθοντας και εκείνη ξένη ανάμεσα τους, κάνει τα πρώτα βήματά της στην ελευθερία. Με το που μένει μόνη, αρχίζει να ξεδιπλώνεται ο κρυμμένος αληθινός της εαυτός και σταδιακά διαφοροποιείται από την παρέα της, ξεκόβει από μια αδιάφορη σχέση που είχε και ζητάει αύξηση στη δουλειά της, αν και χωρίς αποτέλεσμα. Στο σπίτι ανακαλύπτει κάτι ξεχασμένες κούτες, από τον προηγούμενο ενοικιαστή. Μαθαίνει ότι ανήκουν σε έναν μυστηριώδη νέο, τον Φώτη που πήγε υποτίθεται στα νησιά να δουλέψει για να χρηματοδοτήσει τις καλλιτεχνικές του σπουδές. Εν αγνοία του η Χριστίνα παίρνει δύναμη από τον κόσμο που αυτός εκπροσωπεί, από τις σημειώσεις, τα βιβλία, τις μουσικές του, σχέδια και εικόνες που ανακαλύπτει μέσα στις κούτες και την συγκινούν. Σύντομα, όμως, έρχεται η πρώτη του μηνός και η Χριστίνα πρέπει να πληρώσει το ενοίκιο. Βρίσκεται σε αδιέξοδο αλλά δεν εγκαταλείπει τη μάχη. Ώσπου, ο Φώτης επιστρέφει να πάρει πίσω τις κούτες που είχε αφήσει πίσω στην γκαρσονιέρα των 45m2. http://www.digitallife.gr/wp-content/uploads/2011/01/45.jpg

ΚΡΙΤΙΚΕΣ
Απολαυστικό, χωρίς να είναι "light" κατά διαστήματα με μια εξαιρετική πρωταγωνίστρια. Καλογραμμένο σενάριο, έξυπνες ατάκες μεν, τεχνικές ατέλειες δε, μέσα σε μια ατμόσφαιρα που ... εμπνέει παρά τον "σκοτεινό" (μουντό, γκρίζο Αθηναϊκό περιβάλλον), "αρνητικό" (η ενέργεια που σου μεταδίδεται από την πρωταγωνίστρια) κι "αργό" (της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς) ρυθμό. Η άποψη του δημιουργού εκφράζει ένα μεγάλος μέρος ανησυχιών και προβληματισμών σήμερα για το μέλλον μας - ιδιαίτερα των νέων - περιγράφοντας με ρεαλισμό, κυνισμό και κωμικοτραγικό τρόπο καταστάσεις της κοινωνίας που ζούμε, άκρως επίκαιρα. Ιδιαίτερος στόχος: η σχέση παιδιών - γονέων και πιο εξειδικευμένα: μάνας - κόρης. Η κεντρική ηρωίδα - χαρακτήρας αναλύεται σε βάθος, ψυχολογικά και κοινωνικά, καθώς και οι σχέσεις της διεξοδικά με το στενό της περιβάλλον. Γίνεται συμπαθής, πετυχαίνει ταύτιση παρά τις ενστάσεις αξιών. Το ερωτικό - αισθηματικό στοιχείο μένει σωστά στο παρασκήνιο, δεν ωραιοποιεί το ψεύτικο για να γίνει αρεστή, ούτε πλέει σε σύννεφα ευδαιμονίας για να προκαλέσει συγκίνηση. Το φινάλε αρκετά συμβολικό, αλλά πραγματικό. Ναι, ο μηδενισμός κυριαρχεί - δικαιολογημένα - μα η ανοικοδόμηση τελικά έρχεται με την ελπίδα της κοινωνικής ανατροπής και της αυτοβελτίωσης κι όχι αυτοκαταστροφικά από το ουτοπικό περιθώριο. Ωμός κι ακατέργαστος νατουραλισμός. Όπως κάθε αντίδραση.

Με κέρδισε αναπάντεχα γιατί - το κυριότερο - δεν λαϊκίζει για την "γενιά των €". Αφιερωμένη στις νέες γυναίκες κάθε μεγαλούπολης που τραβάνε παρόμοια ζόρια.

Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. DMW.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger